V obci Čičava finišujú na výstavbe komunitného centra pre Rómov

12.03.2006 Celý región

Čičava/Vranov nad Topľou 12. marca (TASR) - V obci Čičava finišujú v týchto dňoch s výstavbou komunitného centra a školiaceho strediska, ktoré bude slúžiť hl...
Čičava/Vranov nad Topľou 12. marca (TASR) - V obci Čičava finišujú v týchto dňoch s výstavbou komunitného centra a školiaceho strediska, ktoré bude slúžiť hlavne rómskej populácii. Tá tvorí vyše polovicu tamojšieho obyvateľstva.

\"Na realizáciu stavby sme získali dotáciu z Fondu sociálneho rozvoja vo výške milión korún, \" uviedla dnes pre TASR starostka obce Mária Nehilová. Dodala, že spomínané centrum, ktoré by mali sprevádzkovať v polovici tohto roka, budujú ako prístavbu nad tamojším kultúrnym domom. Obec so zhruba tisíc obyvateľmi, z ktorých je 540 Rómov, zamestnáva v súčasnosti jednu asistentku komunitného sociálneho pracovníka. Plánuje usporiadať výberové konanie na miesto komunitného pracovníka. \"Pravdepodobne nebude pochádzať z našej obce, pretože ani u nás ani v okolitých obciach nemáme Róma s úplným stredoškolským vzdelaním, \" doplnila Nehilová.
V Čičave pokračujú aj vo výstavbe 25 nových bytov odlišného štandardu s rozpočtovým nákladom vyše 16 miliónov korún, čím sa tamojšej samospráve podarí zlikvidovať starú rómsku osadu so zhruba 300 obyvateľmi. Zámerom starostky je aj výstavba technickej infraštruktúry v uvedenej lokalite. V uplynulom období zrealizovala obec výstavbu 17 podobných bytov v osade.
 

Vyberte región

mark